Majerija

O Majeriji

Aroma burje in sonca

Idilična zgornje vipavska domačija, skrita med vinogradi in sadovnjaki, ponuja preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Hrana je pripravljena iz naravnih živil kar zagotavlja polnost okusov. Ponudba sledi letnim časom. V pomladnih in poletnih mesecih se s sezonskimi živili in slogom kuhinje ozira po Mediteranu, jeseni in pozimi pa zadiši po osrednji Evropi s tradicionalno Avstroogrsko kuhinjo.

V Izbi vas bomo posedli za kmečko hrastovo mizo. Postregli vam bomo s specialitetami kot so na primer račja pašteta z na hitro opraženimi figami in poletnimi zelišči ali domačimi ravioli, nadevanimi z odojkovim nadevom ter obeljenimi z omako paradižnika in ocvrte mente. Edinstveni ponudbi jedi sledimo z osebnim izborom najboljših vipavskih vin.

Oglejte si posestvo
v 3D (360°) pogledu

V sproščujočem okolju se pozimi prepustite prijetnemu kramljanju s prijatelji, poleti pa si privoščite osvežitev po napornem dnevu. Po vino se skupaj z lastnikom domačije odpravite v velbano klet in si želeno buteljko izberete sami.

Zgodovina Majerije

Domačija Majerija je sestavljena iz štirih poslopij. Prva hiša je bila zgrajena okoli leta 1700. Namenjena je bila oskrbniku posestev grofov Lanthierijev za njihova posestva na Slapu. Ker je hiša kmalu postala premajhna so v njeni neposredni bližini sezidali gospodarsko poslopje s kamnito velbano kletjo. Nad njo je bil faladur – prostor za predelavo grozdja v vino in kašča za pridelke. Kmalu za tem so bivalni hiši prizidali hlev in senik ter nazadnje z lopo vse enote povezali v strnjeno domačijo.

Majerija, Slap pri Vipavi, Vipavska dolina

Leta 1856 so se grofi Lanthieriji iz vipavskega preselili v Gorico in Majerijo s pripadajočo posestjo prodali takratnemu oskrbniku. Družina je naslednjih 54 let živela na posestvu in z njim dobro gospodarila. Ker je družina ostala brez sposobnega dediča je gospodar ob svoji smrti leta 1910 hišo in posest zapustil svojemu bratu, ki je do takrat z družino živel na bližnjih Gočah. Novi lastniki in gospodarji so Majerijo sprejeli skupaj s približno 10 ha prvovrstnih vinogradov, sadovnjakov in njiv ter 18 glavami živine v hlevu.

Posebnosti

Domačija Majerija poleg družinskega doma zajema še prostore, namenjene gostom, ki iščejo mir, naravo in pristno kmečko okolje. Primerna je za  vse, ki iščete prijetno doživetje daleč od mestnega vrveža in hrupa. Idilično okolje vas bo zasanjalo v preteklost in vas napolnilo z mirom. Gostoljubno osebje, sproščujoče vzdušje ter tradicionalna hrana s pridihom sodobnosti vas bo prerodila in napolnila z novo energijo.

Naš vrt

Pomembno noto v okusu jedi igrajo sveža zelišča, ki rastejo na vrtu ob hiši. Nekatera izmed njih, ni mogoče dobiti nikjer drugje v Sloveniji. Poleg zelišč imajo na našem vrtu prostor še nekatere rože, ki jih je moč uporabiti pri pripravi jedi. Sveža zelišča ter izdelki iz njih so tudi naprodaj za gostinstvo in domačo uporabo.

Trudimo se za vas.